În weekendul ce tocmai s-a încheiat, pe 29 şi 30 martie, am sărbătorit cartierul Berceni prin evenimentul Zilele Străzii Mărţişor, organizat în cadrul proiectului Edu_Cult_Berceni. De la cartier la comunitate.
Derulat în incinta Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărţişor”, într-una dintre cele mai vechi zone ale cartierului, evenimentul a propus locuitorilor din Berceni implicarea în diverse activităţi culturale dinamice. Aşadar, am avut parte de două zile minunate de primăvară, cu mult soare, în care ne-am bucurat participând la ateliere educative dedicate copiilor şi adolescenţilor, expoziţii de fotografie cu imagini de odinioară din cartier, concerte de muzică tradiţională şi teatru de păpuşi după o piesă originală realizată de locuitori din cartier.
În prima zi, sâmbătă, locuitori din cartier, dar şi din alte colţuri ale Bucureştiului, s-au putut relaxa în oaza de verdeaţă de la Mărţişor ascultând melodii tradiţionale cântate de tineri interpreţi foarte talentaţi. Astfel, seria activităţilor culturale a fost deschisă de Mădălina Ciucu, care ne-a încântat interpretând melodii tradiţionale olteneşti, în special din repertoriul Mariei Tănase.
Ziua a continuat cu un superb recital de nai al Andreei Saragea care a propus o reinterpretare a melodiilor tradiţionale, într-o manieră modernă. Dimineaţa a fost încheiată de Eusebiu Gafiţa, un tânăr artist sucevean foarte talentat.
În pauzele dintre concerte, participanţii au putut vedea cele două expoziţii din cadrul evenimentului. Prima, Istoria Berceniului în imagini, amplasată în curtea Casei memoriale, a avut ca scop familiarizarea bucureştenilor cu fotografii mai vechi din cartier şi cu informaţii despre istoricul zonei. Cea de-a doua, intitulată Artişti din Berceni şi instalată în tipografia din incintă, a avut ca obiectiv promovarea creaţiilor a trei artişti vizuali, locuitori în cartierul Berceni: Cosmin Someşan, Mariano Ion şi Vlad Rădulescu.
În a doua parte a zilei, copiii din cartier şi-au lăsat imaginaţia să zburde în cadrul unor ateliere în care au pictat şi au realizat colaje despre primăvară. De asemenea, cei mici s-au putut delecta şi cu o piesă de teatru de păpuşi scrisă, regizată şi jucată de trupa Morcoveaţă din Berceni.
Prima zi a străzii Mărţişor a fost încheiată de Corul SOUND care, spre încântarea participanţilor, a interpretat într-o manieră originală melodii folclorice româneşti vechi, în special preluări după Anton Pann şi Gavril Muzicescu.
A doua zi a străzii Mărţişor a adus în curtea lui Arghezi copii şi adolescenţi de toate vârstele care au participat la atelierele de creaţie dedicate lor. Astfel, copii s-au jucat confecţionând fluturi şi flori din hartie şi carton, pentru ca mai apoi să înveţe să creeze şabloane sub toate formele – maşinuţe, căsuţe, floricele, ursuleţi – folosite în cadrul atelierului de graffiti susţinut de Angelica Iacob. Adolescenţii s-au împărţit în echipe, au realizat şabloane şi au compus diferite peisaje urbane folosind aceeaşi tehnică de graffiti.
Pe parcursul celor două zile ale evenimentului au avut loc şi discuţii informale cu rezidenţi ai cartierului Berceni despre istoria zonei şi experienţele lor de locuire din acest spaţiu al oraşului.
Asociaţia Translucid mulţumeşte partenerilor proiectului şi colaboratorilor, artiştilor care au participat la eveniment şi tuturor persoanelor implicate în organizarea Zilelor Străzii Mărţişor! Proiectul continuă cu implementarea altor activităţi pe care le vom detalia în curând.
Mai multe fotografii de la eveniment:
Autor: Andreea Romeghe
Pingback: Iniţiative educative în cartierele oraşului | Berceni - cultura, istorie