Home

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice va derula în perioada 9 februarie – 15 martie 2015 concursul național de creație Locuri ale memoriei în localitatea ta.

Concursul de creație are ca scop îndreptarea atenției tinerilor liceeni către istoria comunismului. Prin identificarea și cercetarea locurilor de importanță în ceea ce privește istoria și memoria trecutului recent, tinerii implicați vor ajunge să cunoască însemnătatea unor astfel de locuri, modalitatea în care erau folosite unele dintre acestea în perioada comunistă, precum și ce reprezintă astăzi pentru comunitate.

Concursul implică lucrul în echipă, de aceea este adresat doar echipelor formate din 4 elevi și un profesor coordonator. Echipele participante vor repertoria locurile memoriei din orașele lor, urmând a folosi un număr între 5 și 10 locuri pentru a le prezenta juriului, într-o manieră pe care ei o vor alege din variantele următoare:

  • un material fizic – o serie de fotografii ale locurilor de memorie cu descrierea și povestea lor/ un colaj/ un ghid;
  • un material digital – un scurt film documentar despre locurile de memorie (povestea locurilor)/ un scurt film despre activitățile echipei desfășurate în respectivele locuri (povestea echipei)/ o hartă interactivă (în material fizic sau digital)/ o prezentare power point, sau altă formă de exprimare artistică.

Dosarul de înscriere la concurs va trebui să conțină în mod obligatoriu următoarele documente:

  • O scurtă descriere (între 300 – 500 cuvinte, Times New Roman 12, spațiere 1.5) a proiectului (titlul, motivație, modalitate de lucru, produsul final, echipa) precum și o hartă fizică a orașului cu evidențierea respectivelor locuri.
  • Produsul final – acesta va fi trimis în format digital (jpg/ mov, power point etc.), documentul având denumirea identică cu titlul proiectului înscris în concurs.
  • Fișa de înscriere disponibilă pe site-ul Institutului.

Data limită de trimitere a dosarului de înscriere este 15 martie 2015. Înscrierea se va face la adresa de e-mail concurs@iiccmer.ro.

Premiul concursului constă în participarea echipelor câștigătoare la o tabără în Făgăraș, județul Brașov, ce va avea loc în timpul programului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, perioada 6 – 9 aprilie 2015. Cheltuielile de transport, cazare, masă și accesul în instituțiile culturale trecute în lista activităților vor fi asigurate de către organizatori. Programul celor 4 zile va conține activități culturale și sociale, de team building, cercetare de teren, workshop-uri, conferințe, vizionări de filme etc., după un calendar care va fi anunțat ulterior.

Mai multe detalii, precum și fișa de înscriere le veți găsi aici

Succes!

Publicitate