Home

Fiecare povestitor surprinde cartierul într-o lumină unică şi îi descrie farmecul aparte, de aceea ţinem să le mulţumim de fiecare dată. Cu fiecare istorie, diferite colţuri ale oraşului prind viaţă!

M-am mutat în Berceni în 1982, după căsătorie. Cartierul era exact cum arată și azi, cu bulevardele principale Obregia (Metalurgiei), Brâncoveanu și Racoviță. Pe Olteniței s-a construit până în anii 1986-1988, pe locul unde erau case. La noi, în afară de cinema Cultural devenit Carrefour, restul a rămas cam la fel. Sigur, în loc de magazinul de țesături e azi CEC Bank, în locul restaurantului s-a făcut Mega Image, iar în locul magazinului Fortuna a apărut o brutărie turcească. Mai era o gogoșerie „interactivă” (vedeai prin vitrină procesul de preparare) care a fost luată de Peneș Curcanul. De asemenea, au dispărut centrele Nufărul, plăpumăria și tutungeriile. Au rămas doar cismăriile, frizeria și croitoria. Școlile și grădinițele sunt la locul lor și ele. Nu aveam biserică, dar acum avem vreo patru!

Parcuri nu prea erau: în ultimii ani Primăria a făcut unele între blocuri. Era doar unul pe strada Dumitru Petrescu (vizavi de Sun Arena de azi) căruia îi ziceam „la elefant” fiindcă avea un tobogan mare „cu trompă”. Parcul Tineretului, pentru care și eu am făcut muncă patriotică pe când eram elevă la liceul Ion Creangă, era prea departe de noi. Până și „Doamna-cu-cărămizi” e la locul ei! Este o statuie specifică epocii, cu o femeie cu brațele ridicate de parcă s-ar preda cuiva. Soțul meu spunea că în 1969-70 când s-au mutat ei în fiecare dimineață vedea că doamna avea o sacoșă (pungă de un leu!) cu bca-uri sau cărămizi…

Cârciumele aveau denumiri originale ca: la „Încurcă Drumuri” (de la intersecția Nițu Vasile, Obregia, Racoviță), „La BBC” (o cârciumioară ascunsă între blocuri, unde se discuta politică fiindcă ospătarii erau neturnători) și „La geamuri multe”, undeva pe Olteniței, vizavi de școala de miliție. După revoluție au apărut fel de fel de „bombe” sordide. În rest, cozi, sacoșe cu sticle de lapte legate cu sfoară și lăsate peste noapte la rând, pâine cu porția, ulei și zahăr cu rația, ouă și carne doar în preajma congreselor și plenarelor PCR.

Circulau troleibuze (83, 94) și 313, cam ca acum.

Ce nu mai văd, dar e valabil pentru toată țara, grupuri de copii mici jucându-se în parcările și în spațiile verzi ale blocurilor…

N. Ș. – profesor universitar

Mulţumim domnului Laurenţiu Căpatînă pentru fotografie!

Publicitate